Wat is een ‘bereikbaar’ Nederland?
Wat is een ‘bereikbaar’ Nederland?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil weten: hoe moet bereikbaarheid er uitzien in Nederland? 6.783 mensen gaven hun advies in de Nationale Raadpleging Bereikbaarheid. De uitkomsten van deze raadpleging zijn gecombineerd met een aantal andere onderzoeken tot het kabinetsstandpunt Bereikbaarheid op Peil.
Aanleiding
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met het vaststellen van de Mobiliteitsvisie van Nederland. Daarvoor wil het ministerie weten: welke bereikbaarheidsdoelen zijn belangrijk? Er zijn drie mogelijke inhoudelijke varianten van bereikbaarheidsdoelen vastgesteld:
- Basisniveau van bereikbaarheid: Belangrijke bestemmingen zijn bereikbaar binnen een bepaalde tijd of een bepaald aantal kilometers en tegen een redelijke prijs en redelijke inspanningen.
- Maximaliseren van bereikbaarheid binnen brede welvaart: De overheid boekt zoveel mogelijk bereikbaarheidswinst, rekening houdend met andere dingen zoals veiligheid en gezondheid.
- Verkleinen van verschillen in bereikbaarheid: Er wordt gestuurd op het verkleinen van ongewenste verschillen in bereikbaarheid tussen gebieden.
Om te bepalen op welk bereikbaarheidsdoel de focus moet liggen, heeft Populytics de Nationale Raadpleging Bereikbaarheid uitgevoerd.
Uitvoering
De Nationale Raadpleging Bereikbaarheid was een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE)-raadpleging, die bestond uit twee delen:
- Deel 1: Deelnemers prioriteerden bereikbaarheidsdoelen van Nederland. Er waren 14 doelen, gebaseerd op de drie inhoudelijke varianten van bereikbaarheidsdoelen.
- Deel 2: Deelnemers prioriteerden 8 bereikbaarheidsdoelen voor goederenvervoer.
De twee delen werkten hetzelfde. Deelnemers konden per doel aangeven of ze vonden dat een doel meer aandacht of minder aandacht zou moeten krijgen, door een schuifje te verplaatsen. Om deze keuzesituatie realistisch te maken was er een beperking: beperkte inspanningsmogelijkheid van de overheid. Hierdoor konden deelnemers ongeveer een derde van alle doelen kiezen.
6.783 inwoners deden mee aan deze raadpleging. Dit waren 3.020 mensen vanuit een panel, dat representatieve uitkomsten oplevert voor de Nederlandse bevolking op de kenmerken leeftijd, gender en opleidingsniveau. En 3.763 mensen uit een open raadpleging waar iedereen aan mee kon doen.
Resultaten
Welke bereikbaarheidsdoelen vinden inwoners belangrijk? Uit het brede rapport halen we een aantal inzichten.
Deelnemers aan de representatieve panelraadpleging adviseren om meer aandacht te geven aan alle bereikbaarheidsdoelen. Prioriteit wordt gegeven aan de doelen die te maken hebben met een basisniveau van bereikbaarheid. Het gaat dan om het goed kunnen bereiken van belangrijke voorzieningen, betaalbaarheid van vervoer en toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Vooral zorgvoorzieningen, zoals ziekenhuizen en huisartsen, worden als essentieel gezien. Doelen zoals kortere reistijden, comfortabeler reizen en betere verbindingen met het buitenland krijgen minder prioriteit. Veel deelnemers zien deze doelen niet als een kerntaak van de overheid, maar als een verantwoordelijkheid van bedrijven of individuen. Daarnaast is er een groep deelnemers die tevreden is met de huidige situatie en pleit voor realistische verwachtingen.
Conclusies
De uitkomsten van deze raadpleging zijn gecombineerd met een aantal andere onderzoeken tot het kabinetsstandpunt Bereikbaarheid op Peil. Dit is een voorgestelde aanpak om bereikbaarheid in Nederland op peil te houden en te verbeteren.
Wil je meer weten?
Lees het verslag met de uitgebreide uitkomsten van dit onderzoek hier. Of neem contact op met één van onze onderzoekers van dit project: Jetske Mulder of Niek Mouter.