Participatie over waterveiligheid in Oost-Brabant
Participatie over waterveiligheid in Oost-Brabant
Meer dan 2.150 inwoners uit Noord-Brabant dachten via een online PWE-raadpleging mee over keuzes voor een waterveiligere regio. Inwoners willen snel, maar vooral ook samen werken aan een waterveilige regio.
Aanleiding
Welke keuzes maken inwoners om hun omgeving te beschermen tegen hoogwater? Deze vraag stond centraal in een online raadpleging voor het programma Hoogwater Aanpak Brabant-Oost (Howabo). Begin dit jaar nodigden bestuurders de inwoners van Brabant uit om op hun stoel te zitten en via de raadpleging mee te denken over waterveiligheid. Kies je voor dure technische maatregelen die snel uitgevoerd kunnen worden? Of voor goedkopere, natuurlijke oplossingen die later effect hebben? En vind je het belangrijk om vooral rekening te houden met plekken voor woningbouw? Of is het belangrijk die plekken juist voor wateropvang te gebruiken? Dit soort onderwerpen kwamen in de online raadpleging aan bod.
Uitvoering
In de PWE over waterveiligheid kregen deelnemers 6 onderwerpen te zien waar gemeenten, waterschappen en de provincie rekening mee kunnen houden als zij keuzes maken over waterveiligheid. Bijvoorbeeld de snelheid waarmee we veiliger worden tegen hoogwater, de bijdrage van iedere gemeente (ook als zij geen last hebben van hoogwater) en in hoeverre er rekening gehouden moet worden met andere ruimtevragers. Deelnemers konden met schuifjes aangeven hoe belangrijk zij het vinden dat de overheid er rekening mee houdt. Hierbij zagen zij wat het effect was van hun keuze op de totale kosten, de ruimte die beschikbaar is voor water en de waterveiligheid in de toekomst. Nadat deelnemers hun mening hadden gegeven, motiveerden zij hun mening.
In korte tijd deden meer dan 2.150 mensen mee uit de provincie Noord-Brabant.
Resultaten
De resultaten laten zien:
- Veiligheid, snelheid en samenwerking krijgen de prioriteit. Inwoners vinden het gemiddeld belangrijk dat het gebied snel waterveiliger wordt en dat iedere gemeente (boven- en benedenstrooms) bijdraagt aan de oplossingen.
- Inwoners zijn bereid te investeren in waterveiligheid. Driekwart van de deelnemers gaf een advies dat meer geld zal kosten dan dat er nu uitgegeven wordt aan waterveiligheid.
- Meer prioriteit aan natuur en woningbouw. Als het gaat over het effect van de oplossingen, geven inwoners gemiddeld meer prioriteit aan ‘natuur en biodiversiteit’ en ‘nieuwe woningen’, dan aan ‘recreatie en landschap’ en ‘landbouw’.
- We zien weinig verschillen tussen deelnemers, bijvoorbeeld uit Brabant-Oost of daarbuiten. Of tussen mensen die in landelijk of stedelijk gebied wonen.
- De meeste inwoners willen meepraten over dit onderwerp. 71% gaf aan dat ze het een belangrijk onderwerp vinden om hun mening over te geven. En 94% van de deelnemers geeft de online raadpleging als middel een voldoende rapportcijfer.
Wil je meer weten?
Lees hier het rapport met de resultaten van de PWE over waterveiligheid. Of neem contact op met één van onze betrokken onderzoekers: Toke van Telgen of Tom Geijsen.