Over Jetske 

Onderzoeker

Schaken op meerdere borden 

Waarom doen groepen mensen wat ze doen? En waarom vinden ze wat vinden? En wat zijn de gevolgen van onze normen en waarden, voorkeuren en zorgen, voor de complexe vraagstukken waar Populytics bij helpt? Zoals klimaat, vluchtelingenopvang, en de ruimtelijke ordening? 

U begrijpt het, Jetske stelt vragen. Als fervent schaker geldt daarbij: hoe ingewikkelder de stelling, hoe leuker ze het vindt. Daar mag natuurlijk bij gezegd worden dat ze schaken op meerdere borden leuk vindt, zowel letterlijk als figuurlijk. 

Sociaal psycholoog 

Maar Jetske stelt niet alleen vragen. Zij geeft ook antwoord. Jetske cruncht de data tot er inzichten uit komen die beleidsmakers helpen om keuzes te maken. Haar onderzoek bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (voor het BIT) is daar een goed voorbeeld van: een data-gedreven onderzoek van de zakelijke vliegreizen van ambtenaren van verschillende ministeries. Haar onderzoek leidde tot het inzicht dat de meeste CO2-reductie te behalen valt op de lange afstanden en businessclass reizen. Dat was nieuw. 

Met de bril van een sociaal psycholoog kijkt ze ook continu hoe we ons eigen werk kunnen verbeteren. Helpt onze PWE-methode burgers voldoende om hun mening te geven? Wat kunnen we nog meer doen om mensen zich gehoord te laten voelen? Zolang er vragen zijn, zoekt Jetske antwoorden.

Studie 

MSc Social Health and Organisational psychology aan de Universiteit Utrecht 

BSc Interdisciplinary Social Sciences aan de Universiteit van Amsterdam 

BSc Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam 

foto Jetske
Blijf up-to-date