Over Niek 

Medeoprichter & Wetenschappelijk directeur 

Magie op een zolderkamer 

Eén van de mooiste momenten in Nieks (werkende) leven was op een koude decemberdag in 2014 op zijn zolderkamer. Ineens bedacht hij hoe hij de belangrijkste kritiekpunten op de Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA) kon oplossen. Destijds promoveerde Niek aan de TU Delft. Voor een wetenschapper is het een magisch gevoel om jarenlang aan een probleem te werken als opeens alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.  

Uit dit idee is uiteindelijk de Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) ontstaan, de methode om grote groepen mensen te raadplegen die we bij Populytics veelvuldig toepassen en doorontwikkelen. Niek staat nog steeds met zijn poten in de klei. Als een van de hoofdonderzoekers van Populytics leidde hij bijvoorbeeld de Coronaraadpleging van 2020. Het is een van onze raadplegingen die ware impact heeft gemaakt op de politieke besluitvorming. 

Ontdekker / Ontdekkingsreiziger 

Als wetenschappelijk directeur-annex-ontdekker van Populytics verkent Niek continu de grenzen van de PWE-methode. Hij gaat op zoek naar toepassingen in andere landen (inmiddels o.a. Peru, Australië, Israël en Noorwegen) en andere organisaties (bijvoorbeeld in bedrijven waar we medewerkers op de stoel van de directie te zetten). Opvallend: in die nieuwe situaties beoordelen deelnemers de PWE-methode nog positiever dan in Nederland. Ook staat op zijn verlanglijstje om de PWE veel meer in te zetten voor het meten van de effecten van beleidsopties op brede welvaart. Dat is immers het idee van de zolderkamer en waar de methode ooit voor ontwikkeld is. 

Inmiddels heeft Niek een heel team om zich heen verzameld. Hij houdt ervan dat mensen die bij Populytics werken een maatschappelijke bijdrage willen leveren en uitdagend werk willen doen. Hard werken en hard lachen. Daar krijgt hij energie van. 

Studie 

PhD over het verbeteren van de Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse aan de TU Delft 

MSc Transporteconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam 

MSc Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden 

BSc Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam 

Mede-oprichter & Wetenschappelijk Directeur Populytics - Niek Mouter
Blijf up-to-date