Over Rosa 

Onderzoeker

Antropoloog in de polder 

Tijdens haar afstudeeronderzoek viel Rosa midden in een participatietraject van de gemeente Leiden. Dat het traject veel losmaakte in de gemeenschap is wat je noemt een understatement. Als onderzoeker had Rosa een uniek perspectief. Ze sprak op bijna dagelijkse basis met (soms verongelijkte) bewoners. Zij interviewde de wethouder en de wijkregisseur. Ze zag dat er veel dingen misgingen en dacht bij zichzelf: dit moet toch beter kunnen? 

En zo kwam Rosa bij Populytics. Bij ons kan zij haar voorliefdes voor onderzoek en participatie combineren. Haar achtergrond in Antropologie is bijzonder waardevol bij het analyseren van alle zorgen, wensen en voorwaarden die deelnemers noemen in onze raadplegingen. Zo weten we niet alleen wat inwoners belangrijk vinden, maar ook waarom. 

De taart verdelen 

Sommige mensen hebben interesse in macrameeën, Rosa heeft een specifieke interesse in verdelingsvraagstukken. Hoe verdelen we als maatschappij de dingen die schaars zijn? Hoe verdelen we beperkte ruimte over wonen, landbouw, industrie, natuur en alle andere dingen die we willen doen? Hoe verdelen we een beperkt overheidsbudget? Of de lusten en lasten van bijvoorbeeld de energietransitie?  

De vraag over rechtvaardigheid komt daarbij snel om de hoek kijken. Onze huis-antropoloog Rosa vraagt zich de komende jaren af hoe dit beter moet kunnen. 

Studie 

MSc Cultural Anthropology and Developmental Sociology aan de Universiteit Leiden  

BSc Cultural Anthropology and Developmental Sociology aan de Universiteit Leiden 

MicrosoftTeams-image
Blijf up-to-date