Wat vindt de samenleving: hoe moet de overheid in de toekomst omgaan met het coronavirus?
Wat vindt de samenleving: hoe moet de overheid in de toekomst omgaan met het coronavirus?
Een groot deel van de Nederlanders is inmiddels gevaccineerd tegen COVID-19 en de druk op de zorg is de laatste maanden afgenomen. Hoe het virus zich de komende maanden zal ontwikkelen is onzeker. Blijft COVID-19 de komende maanden beheersbaar of zal het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de komende maanden toch weer snel stijgen?
Het toekomstige coronabeleid
De overheid wil graag goed voorbereid zijn op verschillende ontwikkelingen van het virus. In opdracht van het RIVM voert Populytics een raadpleging uit waarin alle Nederlanders van 18 jaar en ouder de kans krijgen om te laten weten welke factoren zij belangrijk vinden bij het nemen van coronamaatregelen in verschillende scenario’s.
Opzet van de raadpleging
Deelnemers krijgen in het eerste onderdeel 6 keer een bepaalde ontwikkeling van het coronavirus voorgelegd. Bijvoorbeeld “het virus blijft beheersbaar”” en “er is een nieuwe besmettelijkere variant waar de vaccins minder goed tegen werken”. In iedere situatie krijgen deelnemers 2 pakketten van maatregelen te zien, inclusief de effecten van deze maatregelen (bijvoorbeeld effect op het aantal besmettingen en het aantal opnames op de IC). Steeds wordt er gevraagd om één van de twee pakketten te adviseren. Tegenstanders van coronabeleid kunnen ook aangeven dat zij vinden dat er geen enkele maatregel moet worden ingevoerd. Ook wordt er aan deelnemers gevraagd waarom zij bepaalde maatregelen acceptabel of juist onacceptabel vinden.
Meer nieuws
Voor de nieuwe Mobiliteitsvisie wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten welke doelen rondom bereikbaarheid inwoners belangrijk vinden. Bijna 7.000 Nederlanders adviseerden het ministerie via een raadpleging volgens de methode Participatieve Waarde Evaluatie (PWE)
2.562 inwoners van Duiven, Westervoort en Zevenaar adviseerden hun gemeenten over de vraag hoe inwoners en vluchtelingen goed samen kunnen leven