Case

Nominatie Galjaardprijs 2020: participatietraject in Súdwest-Fryslân

Nominatie Galjaardprijs 2020: participatietraject in Súdwest-Fryslân

Súdwest-Fryslân wil haar energiegebruik verduurzamen. De gemeente schakelde ons in om uit te zoeken wat haar inwoners belangrijk vinden in de energietransitie. Het ontwerpen van onze raadpleging deden we samen met 40-50 burgers. Normaal doen we het ontwerpen met professionals, dus dit was ook voor ons nieuw! Het participatietraject en onze wetenschappelijke methode waren succesvol. Het werd genomineerd voor de Galjaardprijs!

Wat hebben we onderzocht?

Welke waarden zijn belangrijk voor inwoners bij het vormen van energiebeleid? Hechten ze meer waarden aan zelfbeschikking, behoud van het landschap of samenwerking? Met deze focus konden we achterhalen wat inwoners belangrijk vonden voor de energietransitie. Hiermee kon de gemeente een plan maken dat beter aansloot bij de behoeftes van haar inwoners.

Wie deden er mee aan het onderzoek?

De raadpleging werd gedaan in combinatie met een burgerforum. De onafhankelijke organisatie NPBO begeleidde het gehele participatietraject. Via onze raadpleging hebben 1376 inwoners hun onderbouwde mening gegeven. Met de uitkomsten gaf het burgerforum zelf een concreet advies aan de gemeente.

Shortlisted voor de Galjaardprijs

Het project ‘De energietransitie als samenbeschikking van gemeente en Mienskip’ werd genomineerd voor de Galjaardprijs 2020. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een initiatief op het gebied van publieke communicatie. Het initiatief moet inspirerend zijn voor vakgenoten, innovatief zijn qua aanpak en impact hebben qua resultaat.

Wetenschappelijk artikel over dit onderzoek

Er is een wetenschappelijk artikel geschreven over dit onderzoek. Anatol Itten en Niek Mouter schreven over de kracht van het combineren van onze PWE-methode met een burgerraadpleging. Verder reflecteert de publicatie over de sterke en zwakke punten van online burgerparticipatie en offline burgerparticipatie. Het artikel is Engelstalig. Lees het artikel.

Populytics-traject-sudwest-fryslan-wie-deden-mee-wat-hebben-we-gedaan

Deel dit artikel

Partners in this project

“Mensen hebben niet allemaal de financiële middelen om het zelf te regelen al zouden ze dat wel willen.”

Respondent over ‘de gemeente neemt de leiding en ontzorgt’

“Loskomen uit de advieswereld. De experts zitten in de samenleving.”

Erik Faber,
Wethouder Duurzaamheid Súdwest-Fryslân

Mede-oprichter & Directeur Projecten Populytics - Shannon Spruit

Shannon Spruit
Mede-oprichter & Directeur Projecten

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

    Met het sturen van deze e-mail, bevestig je dat je instemt met het verwerken van jouw persoonlijke gegevens door Populytics zoals omschreven in het privacystatement.

    Blijf up-to-date