Volg hier ons laatste nieuws
- Alles
- Nieuws
- Populytics in de media
- Presentaties
De onderzoeksbureaus Ecorys en Movares hebben in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een externe evaluatie gedaan naar de Participatieve Waarde Evaluatie (PWE).
In deze raadpleging kunnen alle inwoners en bezoekers van Amsterdam meedenken over de toekomst van de openbare ruimte in de gemeente.
Met een PWE betrekken overheden en bedrijven hun inwoners en medewerkers bij beleidsdilemma’s en waardenvraagstukken. De methode is in 2019 ontwikkeld door wetenschappers, waaronder Niek Mouter, wetenschappelijk directeur van Populytics. Deze handreiking beschrijft hoe je de methode toepast en wat het oplevert. Ook beschrijft het wanneer de methode wel en niet toepasbaar is.
Goede bereikbaarheid is een voorwaarde voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Of het nou met de auto, de fiets of het openbaar vervoer is: het is belangrijk dat je kan reizen naar de plek waar je naartoe wil. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt daarom aan een plan om ervoor te zorgen dat we beter plekken kunnen bereiken die we willen bereiken.
Hoe bepaal je of een beleidsoptie positief of negatief bijdraagt aan brede welvaart? Hier kan je een Participatieve Waarde Evaluatie ook voor gebruiken. In de PWE voor de Vervoerregio Amsterdam kunnen deelnemers een beperkt budget besteden aan verschillende beleidsopties. Op basis van de keuzes van deelnemers kunnen we voor elk project bepalen of het positief of negatief scoort op brede welvaart. We leren ook hoe belangrijk de vijf brede welvaartsdoelen zijn voor inwoners.
Op 4 maart organiseerden we een webinar over onze raadpleging onder 3.000 Eindhovenaren over de opvang van vluchtelingen in de stad.
Onze hoofdonderzoeker Mark Beumer betoogt in NRC (12/3) dat gemeentes het gesprek aan moeten gaan met hun inwoners over vluchtelingenopvang.
De komende jaren wordt het spoorsysteem tussen de steden Leiden, Den Haag, Delft, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht verbeterd. Lees hier meer.
Onze medeoprichter Shannon Spruit ging in gesprek over wat we hebben geleerd uit drie jaar inwonersraadplegingen over de energietransitie.
Op 31 januari 2024 presenteerden collega’s Niek Mouter en Martijn de Vries de uitkomsten van de Nationale Klimaatraadpleging 2023 in de Tweede Kamer.
Hoe bepaal je of je project A of project B moet doen als je de brede welvaart wil verhogen? Onze wetenschappelijk directeur Niek Mouter ging in gesprek over deze en andere vragen in de brede welvaartspodcast van ESB.
Moeten we korte vluchten verbieden en internationaal treinverkeer verbeteren? In de Klimaatraadpleging 2023 dachten meer dan 11.000 Nederlanders mee over deze en andere mogelijke klimaatmaatregelen.
Er komen uitdagingen af op het landelijke gebied van de provincie Noord-Holland. Hoe om te gaan met te veel of te weinig water? Hoe ziet de toekomst van boeren eruit? 6.000 inwoners adviseerden hun Provincie in een PWE-raadpleging van Populytics over deze en andere keuzes.
Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht, Populytics en NPBO zijn een samenwerking gestart om het zinvol betrekken van burgers bij bestuurspraktijken te bestuderen.
Elk jaar sterven meer dan 10.000 Nederlanders aan de gevolgen van milieuvervuiling en overlast. Wat moet de overheid hier aan doen? Op Wereldmilieudag lanceert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met Populytics een raadpleging waarin alle Nederlanders een advies kunnen geven over het milieubeleid in ons land.
Overzicht van de artikelen over het onderzoek over de treinverbinding Lelylijn door verschillende media in Nederland.
Ruim 11.000 Nederlanders hebben meegedacht over de Lelylijn in een PWE-raadpleging. Het is de eerste keer dat inwoners al zo vroeg betrokken worden bij infrastructurele plannen, normaal gesproken is er pas later in het proces ruimte voor participatie. Natuur en reistijd vinden inwoners de belangrijkste overwegingen.
Kamerleden Joris Thijssen, Raoul Boucke en Silvio Erkens hebben samen met TU Delft studenten de Klimaatraadpleging ingevuld. Ook gingen ze met elkaar in gesprek. Bekijk hier de video waarin de Kamerleden uitleggen waarom de ze besloten een raadpleging te organiseren.
Heeft het nut om burgers te betrekken bij beslissingen over gevoelige onderwerpen? Ja, burgers kunnen zeker hun ideeën en inzichten inbrengen als het gaat om gevoelige onderwerpen zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij defensie. In Australië overleggen we momenteel met burgers over wat zij belangrijk vinden bij het ontwerpen van “autonome systemen”.
Moet Nederland voor haar energie zo min mogelijk afhankelijk zijn van het buitenland? Of moeten we toch vooral voorkomen dat onze leefomgeving verandert? En onder welke voorwaarden is het een goed idee om nieuwe kerncentrales te bouwen? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert samen met Populytics een landelijke raadpleging om alle Nederlanders de kans te geven om hierover een advies te geven aan de politiek. Nederlanders kunnen hun advies geven tussen 3 en 24 februari.
Moet Nederland voor haar energie zo min mogelijk afhankelijk zijn van het buitenland? Of moeten we toch vooral voorkomen dat onze leefomgeving verandert? En onder welke voorwaarden is het een goed idee om nieuwe kerncentrales te bouwen? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert samen met Populytics een landelijke raadpleging om alle Nederlanders de kans te geven om hierover een advies te geven aan de politiek. Nederlanders kunnen hun advies geven tussen 3 en 24 februari.
Niek presenteerde tijdens het mobiliteitstransitie congres over de Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA) en de Participatieve Waarde Evaluatie (PWE). Wat zijn de verschillen? Waarom ontwikkelde Niek de PWE-methode na te zijn gepromoveerd op de MKBA-methode?
Niek presenteerde ons onderzoek naar coronamaatregelen tijdens het Corona Data Congres! Kijk hier de presentatie terug.
Begin deze maand ging de raadpleging over klimaatbeleid in Gelderland online. Inmiddels zijn de eerste resultaten binnen. We zullen er een aantal beschrijven.
Een maand geleden spraken wij Kamerlid Lisa van Ginneken over de meerwaarde die PWE kan hebben bij het beoordelen van infrastructuurbeleid ten opzichte van de MKBA. In het Kamerdebat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) vroeg zij aan minister Harbers hoe PWE zou kunnen worden gebruikt in de beoordeling van MIRT projecten. Minister Harbers zegde toe om hierop terug te komen in het najaar.
Het eerste burgerberaad van Gelderland ging vorige week van start. Dit is het derde burgerberaad waar Populytics bij betrokken is. Gemeente Súdwest-Fryslân en Regio Foodvalley bestaat het burgerberaad uit een combinatie van een grootschalige online raadpleging waaraan alle Gelderlanders kunnen meedoen (het maxi-publiek) en een burgerforum (het mini-publiek).
Bouwplannen komen regelmatig in langdurige bezwaarprocedures terecht. En dat terwijl er zoveel vraag is naar woningen. In de aflevering kijkt Stand van Nederland naar de mogelijkheden en moeilijkheden binnen dit vraagstuk. Ze interviewden onze wetenschappelijk directeur Niek Mouter over hoe de emoties na zoveel tijd zo hebben kunnen oplopen. Wat gaat er mis? Waarom komen er steeds meer bezwaren? En wat is de oplossing?
Word jij onze nieuwe stagiair(e)? Bij ons word je onderdeel van een dynamische en snelgroeiende start-up en werk je in een gedreven, energiek en jong team van filosofen, economen, softwareontwikkelaars en een verdwaalde natuurkundige. Bij ons is de sfeer informeel en ontspannen maar wel professioneel.
Woohoo! Onze raadplegingen zijn nu ook beschikbaar in het Engels en Spaans!
Weer een enorme mijlpaal bereikt met het softwareteam 😊 En daar zijn we heel blij mee. We kunnen nu onze raadplegingen in meerdere talen aanbieden. Dit maakt ons platform en daarmee ook burgerparticipatie nog inclusiever. Ook opent het de deuren voor internationale raadplegingen!
We hebben iets te vieren! Zodra het tijd is voor de feestdagen hebben we bij Populytics een extra feestje. Populytics is namelijk jarig en 1 jaar geworden! Deze mijlpaal willen we natuurlijk graag met je delen.
Hier vind je alle nieuwsuitlatingen met betrekking tot de raadplegingen over Coronabeleid.
Vandaag bood Minister Visser van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het rapport van de Populytics raadpleging over het medische keuren van rijbewijshouders aan de Tweede kamer kamer. In dit rapport staan de resultaten van een raadpleging waarin 6681 Nederlanders adviseren over het medisch keuren van rijbewijshouders.
Hier vind je alle nieuwsuitlatingen met betrekking tot de raadpleging Medische Rijgeschiktheid.
Goed nieuws, u kunt weer meedenken! Hoe moet de opzet van de medische keuring voor rijbewijzen eruit komen te zien? Gisteren is daarvoor een raadpleging live gegaan. Alle Nederlanders kunnen hieraan deelnemen. Laat ook uw mening horen.
Vandaag zijn de resultaten van de klimaatraadpleging officieel overhandigd aan de Tweede Kamer. Niek ging vervolgens in gesprek met leden van de Tweede Kamer om de uitkomsten toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden. De Tweede Kamer was enthousiast over onze methoden en vond de uitkomsten nuttig.
Hier vind je alle nieuwsuitlatingen met betrekking tot de raadpleging Klimaatbeleid.
Waar, hoe en hoeveel zonne- en windenergie kunnen we in 2030 opwekken in de regio? In Regio Foodvalley werken vertegenwoordigers van belangenpartijen samen met 8 gemeenten, 2 provincies en 2 waterschappen aan een plan daarover: de Regionale Energiestrategie (RES). Een groep inwoners uit de hele regio – een burgerforum – schreef een advies over hoe in dit regioplan rekening gehouden kan worden met wat inwoners belangrijk vinden. Populytics voerde een raadpleging uit onder de inwoners van Regio Foodvalley ter ondersteuning van dit advies.
Windmolens op land, verhogen van de gasprijs of toch een vleesbelasting? Wat denkt de Nederlandse samenleving over het Nederlandse klimaatbeleid? Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht stellen via een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) duizenden Nederlanders in staat om hierover mee te denken. Populytics ondersteunde hen hierbij.
Hier vind je alle nieuwsuitlatingen met betrekking tot Populytics en haar team.
Hier vind je alle nieuwsuitlatingen met betrekking tot raadplegingen die teamleden van Populytics voor de oprichting van de start-up vanuit de TU Delft hebben uitgevoerd.
Onlangs verscheen er een artikel in Democratie in Actie over Participatieve Waarde Evaluatie en hoe dat lokale besluitvorming kan ondersteunen. Populytics CEO Shannon Spruit werd geïnterviewd. Het artikel eindigt met een overzichtelijk lijstje voordelen voor gemeente en inwoners en tips.
Het project ‘De energietransitie als samenbeschikking van gemeente en mienskip van gemeente Súdwest-Fryslân is genomineerd voor de Galjaardprijs. Populytics onderzoekers Shannon Spruit en Niek Mouter droegen bij aan dit innovatieve burgerparticipatietraject. Zij zetten een raadpleging op middels de Participatieve Waarde Evaluatie methodiek waar burgers hun voorkeuren voor energiebeleid konden aangeven.